Reflectie

Hidde

Samenwerking stam- en expertgroep

 

Ik heb samen in de expertgroep gewerkt met Mart, Merel, Larissa, Michael en Fleur (die is alleen halverwege het kwartiel gestopt). Vanaf het begin verliep de samenwerking al vloeiend en deed iedereen goed mee. We hadden al snel een hoofdvraag bedacht en iedereen heeft op dat moment gezocht naar bijbehorende theorie en heeft een sociogram afgenomen in zijn/haar stageklas. Tijdens de teken lessen waren er vaak een of meerdere groepsgenoten afwezig waardoor de ideeën vaak vanuit dezelfde monden kwamen. Dit is gelukkig voor ons onderzoek niet als negatief ervaren. Voor de rest is de samenwerking erg duidelijk geweest en wist iedereen waar hij/zij aan toe was. 

In de stamgroep heb ik samengewerkt met Mark, Anne, Rick en Emma B. Na een leuke brainstormsessie gehad te hebben over de wijze waarop we dit verslag zouden inleveren, is het resultaat toch niet overeen gekomen met wat er uit de brainstormsessie is gekomen. Er was jammer genoeg geen tijd over om een geheel filmpje in elkaar te zetten. Het was nog een hele karwei om een perfecte les te ontwerpen die alle vier de hoofdvragen van de expertgroepen met zich meeneemt. Uiteindelijk zijn we hier toch nog in geslaagd en ben ik tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

 

Uitgevoerde onderzoeken en bijbehorende resultaten

 

Onze uitgevoerde onderzoeken bestonden uit een sociogram en een probleem die we aan verschillende leerlingen hebben voorgedragen. De leerlingen moesten op dit probleem een oplossing bedenken terwijl wij, als expertgroep, aan het observeren waren. Door middel van een zelfgemaakt observatieformulier hebben we de resultaten op een duidelijke manier met elkaar kunnen vergelijken. De groepsgenoten die dit hebben uitgevoerd hebben dit netjes behandeld en duidelijke resultaten geleverd.  

 

Persoonlijke ontwikkeling en nieuwe inzichten binnen het vak tekenen

 

Wat mijzelf het meest is bijgebleven is dat 21st century skills bestaan uit een tiental eigenschappen. Ik was altijd van mening dat 21st century skills vooral gebaseerd waren op computertechnieken. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik tekenen vanuit meerdere invalshoeken ben gaan zien. Het hoeft dus niet alleen maar vrij en zweverig te zijn, het kan ook technisch en heel rationeel ingezet worden. 

Doordat ik niet kon kiezen bij wie ik in de expertgroep terecht zou komen, kwam ik aan het samenwerken met klasgenoten die ik zelf nooit zou hebben uitgekozen. Dit heeft ertoe geleid dat ik andere kanten van mijzelf heb laten zien. Dit heeft mij erg goed gedaan. Je wordt als ware gedwongen om met klasgenoten waar je nog geen band mee hebt samen te werken. Dit heeft mij  betere inzichten gegeven over de klasgenoten. 

 

Anne

Uit de theorie is duidelijk naar voor gekomen dat het stimuleren van de zintuigen goed is voor de visualisatie. Ik heb gezien dat dit inderdaad werkt. In het verhaal dat we de kinderen voor hebben gelezen, werden aspecten benoemd met betrekking tot zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Wanneer je dit betrekt in de visualisatie is het veel realistischer en heb je er veel meer aan (Sportpsycholoog, 2016). Ik zal dit zeker meenemen in mijn aankomende tekenlessen, ik zal van tevoren een verhaal vertellen.

 

Samenwerking stam- en expertgroep

Ik werkte in de expertgroep samen met Tugba, Bernice, Emma S, Marlies, Laura D en Esmee. We hebben de opdrachten goed verdeeld. Sommigen gingen bezig met het zoeken van de theorie, anderen met de onderzoekjes op stage en weer anderen gingen het interview met Ingrid voeren. We vonden het aan het begin erg lastig om ergens te beginnen en om een duidelijke hoofdvraag te krijgen. Ook hebben we erg veel onderzoekjes op stage gedaan. Qua samenwerking verliep verder alles redelijk soepel. Ik vond het werken in zo'n grote groep wel lastig omdat het al snel 'meeste stemmen gelden' is. 

Verdeling:

In de stamgroep werkte ik samen met Emma B, Hidde, Rick en Mark. Wij hadden eerst erg leuke ideeën over ons verslag als filmpje, maar we hebben hier later toch van af gezien, gezien de tijd. Een verslag vonden we niet erg uitdagend, dus hebben we gekozen voor een website. De samenwerking verliep prima. 

 

Uitgevoerde onderzoeken en bijbehorende resultaten

Zoals eerder al vermeld, hebben wij in de expertgroep best wel veel onderzoeken gedaan. Ook hadden we achteraf wat onderzoekjes beter anders kunnen doen. Bijvoorbeeld het onderzoek met de zintuigen, of een verhaal vertellen iets doet met het visualiseren. We hadden dit beter op hetzelfde kind kunnen testen om duidelijk verschil te zien. Nu heb je telkens te maken met niveau verschil. Ik vond het stad/dorp onderzoek wel erg mooi, omdat de resultaten erg duidelijk waren.

 

Persoonlijke ontwikkeling en nieuwe inzichten binnen het vak tekenen

Ik heb geleerd waar je rekening mee moet houden met het visualiseren bij de kinderen. Ook heb ik door het interview met Ingrid weer even helder hoe je bepaalde dingen aanpakt (muziek aanzetten etc.). Door de enquêtes is duidelijk dat er op school niet heel veel wordt gedaan aan tekenen en vaak zonder methode wordt gewerkt. Ik had verwacht dat er wel een of andere lijndraad was voor tekenen, een soort mini methode. Het meeste gaat nu via Pinterest.

Mark

Samenwerking stam- en expertgroep

Zie Emma.

 

Uitgevoerde onderzoeken en bijbehorende resultaten

Zie Emma.

Persoonlijke ontwikkeling en nieuwe inzichten binnen het vak tekenen

Uit de gehaald resultaten van mijzelf en van andere studenten ben ik er wel achter gekomen dat leraren vaak moeite hebben met een creatief vak. 

Veel wordt van Pinterest gehaald en leraren verzinnen zelf weinig, dat is nog niet het probleem maar zo blijven leerkrachten meestal erg binnen de lijntjes. In bijvoorbeeld het onderzoek wat Emma en ik hebben uitgevoerd bleek dat leraren weinig verhalen voorlezen voor een les. Jammer is dat we er achteraf toch zijn achter gekomen dat dit een mooie manier van stimuleren is. Persoonlijk heb ik geleerd dat ik kinderen moet blijven stimuleren in de lessen, het maakt niet uit welke lessen het zijn. Daardoor halen ze toch meer uit de opdrachten.

Emma

Volgens van de Wateren (2015) is creativiteit belangrijk omdat het leerlingen onder andere kritisch leert denken, goed leert samenwerken en vrijheid en autonomie geeft. Daarnaast is uit de onderzoeken gebleken dat kinderen context nodig hebben bij het stimuleren van het creatief proces. In de tekenlessen die ik zal gaan geven neem ik deze informatie mee.

Samenwerking stam- en expertgroep

Ik vormde samen met Mark, Lieke, Lotte, Hilde en Thijs de expertgroep creativiteit, waarin we het stimuleren van creativiteit tijdens tekenlessen hebben onderzocht. We hebben de taken zo verdeeld dat iedereen ongeveer even veel moest doen.

De samenwerking in de expertgroep verliep prima. Datzelfde geld voor de samenwerking van de stamgroep. Een idee voor ons verslag hadden we al snel. We wilden een filmpje maken waarin onze les besproken zou worden. Helaas hadden we hier te weinig tijd voor om het echt te realiseren dus kozen we voor een passende oplossing: een website.

 

Uitgevoerde onderzoeken en bijbehorende resultaten

De onderzoeken die wij uitgevoerd hebben sloten aan bij het thema. Toch was het onderzoek van het 'enge bos' te abstract en hebben we daar maar heel weinig opbrengsten uit kunnen halen. Hier hadden we achteraf gezien meer mee kunnen doen. 

 

Persoonlijke ontwikkeling en nieuwe inzichten binnen het vak tekenen

Ik heb geleerd hoe ik kinderen kan stimuleren in het creatief proces tijdens een tekenles. Ook ben ik er achter gekomen dat veel leerkrachten weinig idee hebben van hun aanpak. Veel leerkrachten kiezen iets van Pinterest en denken over het stimuleren van de creativiteit bij leerlingen weinig na. 

Rick

De informatie die uit het interview is gekomen beaamde de conclusie die wij als groep hadden getrokken. Het beschouwen binnen de tekenles is van belang om de neuzen van leerlingen dezelfde kant op te krijgen volgens van Putten (2019). Dit zodat de leerlingen gemotiveerd zijn voor het onderwerp van de les.

 

Samenwerking stam- en expertgroep

In de expertgroep heb ik samengewerkt met Laura B., Mike, Lydia, Linda en Elles. Binnen deze expertgroep hebben wij naar het aspect beschouwen bekeken dat van  belang is binnen het tekenonderwijs. De samenwerking verliep in het begin redelijk goed. Wel ontstonden er naar mijn mening gedurende het onderzoek frustraties. Dit kwam doordat er bepaalde afspraken niet werden nageleefd. Denk hierbij aan het niet op tijd versturen van theorie.

Binnen de stamgroep heb ik samengewerkt met Hidde, Mark, Emma B. en Anne. Op het begin zijn wij wezen brainstormen over het concept dat wij wilden maken. Er kwamen veel leuke ideeën naar voren, echter zijn wij later van dit concept afgestapt toen bleek dat we er niet allemaal achter stonden. Er ontstond een idee om een verslag te maken, maar dit werd door meerdere groepspersonen als niet creatief ervaren. Dit is uiteindelijk de reden geweest dat wij voor een site gekozen hebben.  De samenwerking en het klimaat binnen de groep waren beiden naar wens.

Wij vonden het lastig om tot een geschikte hoofdvraag te komen, aangezien wij het onderzoek te breed hebben aangepakt bleek achteraf. De onderzoeken die op stage werden uitgevoerd en de theorie die wij hebben verkregen hebben ons inzicht gegeven in het belang van het beschouwen. 

 

Uitgevoerde onderzoeken en bijbehorende resultaten

Wij vonden het lastig om tot een geschikte hoofdvraag te komen. Dit, aangezien achteraf bleek dat wij het onderzoek te breed aangepakt hebben. De onderzoeken die op stage werden uitgevoerd en de theorie die wij hebben verkregen hebben ons inzicht gegeven in het belang van het beschouwen.

Er zijn verschillende opdrachten uitgevoerd waarbij werd gekeken naar het belang van het beschouwen. Zo werden er bijvoorbeeld opdrachten gegeven zonder een verhaal erbij te vertellen of plaatjes erbij te geven, maar waren er ook opdrachten waarbij dit wel gebeurde. De conclusie die wij uit de onderzoeken hebben kunnen trekken was dat het vooral ging om de motivatie. Het beschouwen heeft invloed op de motivatie. Deze conclusie werd ook bevestigd door het interview dat ik heb gehouden met een expert. Hij vertelde mij dat het beschouwen altijd nut heeft, maar zeker wat betreft de motivatie van kinderen.

 

Persoonlijke ontwikkeling en nieuwe inzichten binnen het vak tekenen

Door de onderzoeken die hebben plaatsgevonden, het interview en de bijbehorende theorie die gevonden is in boeken en op het internet ben ik wijzer geworden wat betreft het aspect beschouwen. Ook heb ik kennis opgedaan wat betreft de andere vakken. Al deze aspecten samen hebben mij doen inzien wat voor soort dingen er allemaal bij een 'perfecte' tekenles komen kijken.

Wat betreft mijn persoonlijke ontwikkeling ben ik blij dat ik heb samengewerkt met andere studenten. Dit zou anders niet zijn gebeurd, aangezien ik vaak samenwerk met dezelfde personen die mijn studievaardigheden positief beïnvloeden.